Assalamu3alaikum..
Mari kita lihat betapa indahnya Islam dan betapa hebatnya Kuasa Allah
s.w.t
1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah
s.a.w, baginda akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan
kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit
garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan
menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.
Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,
tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini
adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang
dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first
process of digestion.
Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah
yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah
sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya
bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk
kita.
Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga
adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, menurut Dr Jamnul
Azhar, di hospital-hospital, the first line of treatment for poisoning
adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat
menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.
Selain itu, cuba fikir-fikirkan kenapa penjajah mengajar kita makan
beradab dengan menggunakan sudu dan garfu? Mengapa kita panggil makan
dengan sudu itu makan beradab? Adakah makan dengan tangan itu biadab?
Renung-renungkahlah
2. Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40
kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita
senang memproseskan makanan itu. Kalo ana tak silap, Rasulullah s.a.w
tak penah sakit perut.
3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahmaanirrahim). Membaca Basmalah
sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada
membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka
bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu. (ada doktor
cakap camni. Cuba la kaji!)
4. Cara Rasulullah minum.
Berdasarkan apa yang ana baca kat jami3ah, dia kata, minum air itu
secara hirup air, kmudian bernafas. Dia kata sebanyak 3 kali. Tapi
rasanya kalo air tuh banyak, minum dah banyak kali pun.
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang
menghampiri kepada haram. Kalo ana tak silap, ada yang mengatakan boleh
menyebabkan mandul. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan
bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg
besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita
tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana
apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide,
yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama
dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan juga meniup
air yg panas, sebabnya sama diatas.
5. Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang
berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?
Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg
dapat melawan penyakit. Dansel-sel ini terdapat di daerah tulang
belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia.
Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel
ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10
unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain
akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang
belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali.
Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran
tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik
yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu
dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah
berkahwin, walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit
antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia
tidak dapat merebakkan virus HIV itu.
Sumber:
Dr Jamnul Azhar dalam ucapan beliau
Panduan Makan Majlis Rasmi
Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan
Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain
merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk
mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa
menikmati juadah.
Majlis makan rasmi
Faktor yang perlu diambil berat
Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak
mengeluarkan sebarang bunyi.
Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan. Jangan
menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi. Sebaiknya ia
dilakukan di toilet.
Ketika di meja makan, jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut.
Semua ini seeloknya dilakukan di toilet.
Elakkan merokok di meja makan.
Untuk wanita pula, dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil
agar mudah diletakkan atas riba.
Sebelum makan
Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk
anda.
Isteri duduk di sebelah kiri suami, kecuali di meja khas
Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan 'setting') ambil napkin dan
letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas).
Jangan mengalih, membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat
jenama dsb) atau menukar susunannya
Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak
hotel)
Semasa makan
Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda.
Minuman dihidang dari sebelah kanan.
Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan.
Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam.
Makan sup
Sup yang masih panas jangan pula ditiup. Biarkan ia sejuk sendiri.
Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk.
Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah, waktu menyuap
hendaklah tundukkan kepala sedikit.
Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.
Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui
hujung sudu
Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi.
Bila ingin memakan sup dengan roti, roti hendaklah dicubit dengan
tangan bukan dipotong dengan pisau. Pisau hanya digunakan untuk
menyapu mentega sahaja.Bila sup habis dimakan, sudu hendaklah
dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan
menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring.
Majlis makan rasmi
Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum
anda mula makan
Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan
pengiringnya, bahagian utama diletakkan hampir dengan anda
Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu
Jika hendak bertutur, letakkan kutleri sebentar
Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang, memadailah anda
mengambil bahagian yang terdekat sekali
Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda
tidak menggemarinya. Jika tercekik tulang, cepat pergi ke bilik air.
Majlis makan rasmi
Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke
pinggan. Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka
mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh
juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan).
Jika hendak meninggalkan meja sebentar, pastikan hidangan di hadapan
anda telah dinikmati. Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja.
Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi.
`Dessert' dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai
menghadapi hidangan utama.
Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi, tuang krim/susu
dahulu, kemudian gula dan kacau perlahan-lahan.
Sedapat mungkin, elakkan daripada merokok di meja makan, kecuali
semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu).
Elakkan sendawa dan bersin di meja makan. Jika tidak dapat dikawal,
tutup mulut anda dengan napkin, tunduk sebelah kiri dan bersin (atau
cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung).
Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak
sesuai pada tempatnya.
Perbuatan suka mengambil 'souvenir' dari meja makan sebaik-baiknya
dihindari.
Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.
Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda
meninggalkan majlis.
Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan
Tiba-tiba tercekik makanan, tersedak dan terbatuk
Terjumpa benda ganjil dalam makanan
Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda
Makanan, sudu, garpu, pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai
Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda
atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda
Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak, batuk atau
bersin, palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan.
Kemudian telan seteguk air. Ini akan membantu melegakan tekak anda.
Jika keadaan tidak berubah, beredar dari meja sehingga keadaan lega,
barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah.
Sambunglah makan semula.
petua tambahan
Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat, rambut,
kuku dan sebagainya, cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan
semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan.
Jika makan di restoran, sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk
menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua
pelayan(pengurus restoran).
Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas,
cepat-cepatlah teguk sedikit air sejuk. Jangan luah makanan tersebut,
tetapi cuba menelannya perlahan-lahan.
Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat
tanpa disedari oleh orang di sebelah anda. Gunakan sudu untuk
menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda.
Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan, cepat-cepat minta maaf
dengan berkata, "Maafkan saya."
Sekiranya yang terjatuh itu garpu, sudu atau pisau, cepat-cepat
ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain.
Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan
mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya, biarkan saja.
Habiskan makanan dahulu.
Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak, biarkan dahulu.
Kalau tertumpah banyak, eloklah cuba mengemaskannya dahulu. Paling
penting, lupakan kejadian itu secepat mungkin. Jangan simpan rasa
bersalah sehingga menjejaskan selera. Teruskan menikmati makanan
dengan selesa.
Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari, katakan terima kasih
sahaja tanpa memberi alasan lain.
Contoh Cara Makan
Etika ketika menyentuh hidangan utama
Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di
tangan kiri, Garpu dengan posisi telungkup.
Daging, ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu
masih tetap di tangan kiri.
Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan.
Sesudah selesai makan, pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah-
menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula
mengarah ke tengah
Cara minum
Sebelum minum, bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan
yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan, lemak di
tepi gelas.
Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur, dan
elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum.
Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas.
makanlah dengan tertib dan bersopan
This email and any attached files ("Message") may contain confidential and/or privileged information. It is intended solely for the addressee(s). If you receive this Message in error, inform the sender by reply email, delete the Message and destroy any printed copy.
Any unauthorized use, distribution, or copying of this Message or any part thereof is prohibited. Emails are susceptible to alteration. Neither Technip nor any of its affiliates shall be liable for the Message if altered or falsified nor shall they be liable for any damage caused by any virus that might be transmitted with this Message.
No comments:
Post a Comment